Delight vam predlaže 10 saveta za stvaranje zelenije kancelarije i načine kako ih započeti već danas!

Poslovanje bez papira.

Pokušajte ograničiti nepotrebno korišćenje papira. U savremenoj kancelariji štampanje više nije nužno. Neke ideje za ograničavanje upotrebe papira uključuju slanje svih dopisa / obaveštenja putem e-pošte i skladištenje u oblaku za deljenje datoteka. Takođe možete pokušati da koristite samo proizvode od 100% recikliranog papira i tražite štampač sa FSC sertifikatom.

Otpustite plastiku.

Zamenite plastične čaše za jednokratnu upotrebu ili flaše sa vodom i umesto toga donesite flašu za višekratnu upotrebu. Takođe razmislite o naručivanju flašica sa logom kompanije kako biste njihovu upotrebu primenili u celoj kancelariji!

Smanjite, ponovno upotrebite i reciklirajte!

Ovaj se savet može činiti očiglednim, ali ako se recikliranje predmeta i njegove opcije ne čine lako vidljivim za zaposlene, time je i manje verovatno da će ih koristiti. Pobrinite se da vaša kancelarija ima jasno označene i lako dostupne kante za recikliranje. Recikliranje je više od pukog stavljanja starih novina u plavu kantu. Podsticanje kolega na ponovno korišćenje stvari kao što su mape i beležnice ili beleženje na poleđini stranice ne samo da će pomoći okolini, nego će takođe pomoći vašoj kancelariji da uštedi novac.

Koristite neotrovna sredstva za čišćenje

Mnogi standardni kancelarijski proizvodi za čišćenje sadrže otrovne hemikalije koje mogu štetiti okolini (pa čak i našim telima!). Razmislite o tome da tražite od vaše agencije za čišćenje da koristi zelene proizvode ili da angažujete onu koja to čini.

Ograničite grejanje i hlađenje

Iako vam se čini da je nemoguće pronaći optimalnu temperaturu kancelarije koja zadovoljava sve zaposlene, nekoliko manjih promena, kao što je isključivanje termostata preko noći i uvođenje povremenog ležernijeg odevanja u letnjim mesecima, zaista može pomoći smanjenju troškova. Održavanje vašeg HVAC sistem u najboljem stanju i redovna provera takođe će vam pomoći da koristite što manje energije.

Pokušajte da se prebaciti  na eko-friendly kancelarijske grickalice.

Pružite podršku kompanijama koje u ponudi imaju održive proizvode, poput grickalica, kafe i čaja, tako što ćete ih koristiti u svojoj kancelariji. Budite u potrazi za kompanijama koje su nalaze u vašoj neposrednoj blizini kako biste dodatno smanjili emisije ugljendioksida. Ne samo da ćete pomoći okolini, već ćete i poboljšati zdravlje svojih zaposlenih!

Stvorite Zeleni odbor

Postavite tim zaposlenih koji će pomoći vašoj kompaniji u donošenju trajnijih i zelenijih odluka. To će pomoći u obrazovanju celokupne kancelarije i takođe olakšati interakciju i saradnju među zaposlenima koji možda ranije nisu radili zajedno.

Un-Plug It

Prisećanje na isključivanje svih računara, štampača / fotokopirnih uređaja i druge elektronike koja ne treba ostaviti na kraju dana može pomoći u smanjenju potrošnje energije. Računari se mogu postaviti na energetski efikasna podešenja sa monitorima koji su postavljeni da se ne koriste.

Podešavanja rasvete

Podešavanje kada i kako koristite rasvetu u kancelarijama može imati velik uticaj na potrošnju energije. Pobrinite se da isključite svetla kada napuštate sobu (ili instalirajte senzore pokreta) i razmislite o korišćenjuu prirodne svetlosti, kao alternative, što je češće moguće. Razmislite o uklanjanju svih lampi sa sijalicama. Kompaktne fluorescentne lampe (CFL) i LED svetla su najbolje ekološke opcije rasvete za vašu kancelariju.

Zeleno putovanje

Pokušajte da podstaknete zajedničko korišćenje prevoznog sredstva između zaposlenih ili nudite besplatne naknade za javni prevoz. Neki poslodavci daju bonuse vozačima koji voze bicikl i carpool i posebne pogodnosti za hibridne vozače. Razmotrite mogućnost rada na daljinu, posebno za zaposlene koji obično voze na posao. To će smanjiti zagađenje i povećati vreme zaposlenih.

Primena čak i nekih malih promena u kancelariji može imati velik uicaj na ublažavanje uticaja vaše kompanije na zemlju.

Delight vas ohrabruje da osnažite svoje napore prema održivom poslovanju! Uz male promene kancelarijskih rešenja primenjivih odmah do razmatranja održivosti prilikom budućeg preuređenja vašeg poslovnog prostora. Delight Office Solution u saradnji s kompanijom Interface, podstiče vas na upotrebu ugljično neutralnih podnih rešenja kao jednim od načina da se utiče na održivost vašeg poslovanja. Kada dizajnirate i postavite 1000 m2 Interface podnih obloga, nadoknadite ekvivalentne emisije ugljika od jedanaest povratnih letova između New Yorka i Pariza.

Izvor: https://workdesign.com/2019/04/10-tips-for-creating-a-sustainable-office/

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter