Dizajn se vrti oko rešavanja problema, a jedan od najvećih problema sa kojim se radnici susreću u današnje vreme je rastresenost.

Svako ljudsko biće žudi za strujanjem u koje može uroniti, na način da nas ono što radimo ispunjava energijom i zadovoljstvom – pa čak i radošću – od zadatka do zadatka. Međutim, svi se susrećemo sa istim problemom, a to je činjenica da nas je lako omesti.

Neke od smetnji sa kojima se suočavamo su nam urođene. Baš kao što žudimo za strujanjem, programirani smo i da tražimo ono što je novo i neistraženo. Privlače nas glasovi iz gomile i pokreti u perifernom vidu – jednostavno im ne možemo odoleti. Naše emocije nas mogu motivisati i podstaći na delovanje, ali svejedno se brinemo kada osetimo da gubimo kontrolu nad našom okolinom. Ponekad je najveća distrakcija sa kojom se suočavamo unutrašnje delovanje naših vlastitih umova.

Okruženja u kojima radimo i učimo takođe su puna smetnji: neudoban položaj, previše informacija, ljudi koji nas okružuju, buka. Neki od nadražaja koji, s jedne strane, donose život i energiju okolini, a sa druge mogu biti pogubni.

Dizajnerska resenja koja uticu na poboljsanje Koncentracije Zaposlenih

RADNO MESTO BRODY™ 

Periferni vid naših ranih predaka razvio se izuzetno precizno kako bi mogli da otkrijemo kretanje potencijalnih predatora. Nije ni čudo što danas, na našim radnim mestima, ne možemo, a da ne pogledamo ko se našao u našem perifernom vidu. Delight u svojoj ponudi ima visokokvalitetno rešenje koje poboljšava koncentraciju. Radno mesto Brody™ zamišljeno je kao mikrookruženje koje odgovara tom prvobitnom ljudskom nagonu i poboljšava fokus na zadatak.

Tipični nameštaj za dnevni boravak brzo može postati neudoban, jer nije dizajniran za rad na prenosnim računarima ili mobilnim telefonima. Na kraju završimo pogrbljeni iznad ekrana sa bolom u vratu i ramenima. Dizajnerski tim je rešio ovaj problem određivanjem savršenog ugla sedenja – možemo biti u opuštenom položaju, ali na način da bez problema obavljamo poslovne zadatke, pomoću pokretne površine koja nam omogućuje da približimo uređaje koliko god nam je potrebno.

Shvativši da je potraga za utičnicama među glavnim smetnjama, dizajnerski tim prihvatio je izazov osmišljavanja rešenja ovog problema, dakle izvora napajanja koji je jednostavan, lako prenosiv, da se po mogućnosti može skloniti ako smeta i da je finansijski isplativ. Rezultat: Thread™, ultra-tanak sistem za distribuciju električne energije, odobren od strane kopmanije U. L., a može da dosegne mesta na kojima uopšte nema utičnica.

Naučnici iz kompanije Steelcase promatrali su studente i radnike koji su žrtvovali udobnost i kontrolu za potrebe svojih uređaja. Učionice, zavisne od izvora napajanja, pretvorile su se u mrežu produžnih kablova.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/privacy/designing-for-distraction/

Autor:  James Ludwig

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter