Kakav prvi utisak ostavlja vaše radno mesto? Da li je dobar po pitanju estetike? Plaši li vas nameštaj u vašoj kancelariji ili vas privlači?

Vaša kancelarija može da se diči kreativnim i modernim radnim prostorom, ali da li uspeva pozitivnim signalima da uskladi utiske posetitelja i zaposlenih?

Činjenica je da većina ljudi predviđa važnost dizajniranja radnog mesta koje će odgovarati potrebama zaposlenih koji će eventualno provoditi dobar deo svog vremena tamo.

Istraživanje interakcije ljudskog tela sa okruženjem možda pomogne osigurati ravnotežu između dizajna radnog prostora i fizičkih potreba čoveka.

Ergonomija pokušava da postigne upravo to, ali i više.

Ergonomija je nauka koja proučava podobnost dizajna kancelarije ljudima. Uzevši u obzir ljudske sposobnosti i ograničenja, ergonomski dizajniran stil uređenja radnog prostora pokušava da bude delotvoran u ispunjavanju funkcionalnih zahteva radnika.

Dizajn radnog prostora trebao bi da zagovara intuiciju, timski rad, i još važnije, trebao bi da pruža sigurnu i udobnu okolinu.

Dizajn radnog prostora ima temeljit uticaj na produktivnost radnika. Najbolje iskorišćen prostor kroz optimalno postavljenu opremu, uklopljen ljudski faktor u dizajn radnog prostora i delotvorno usklađivanje radnog mesta sa okolinom su važni aspekti ergonomije.

Principi integracije ljudskog blagostanja u dizajn radnog prostora postali su ključni u osiguravanju da radnici iskoriste svoj puni potencijal. Iako čovek koji sedi za stolom ne daje utisak da radi na neko iscrpnom zadatku, takav tip posla može da uzrokuje mnoge zdravstvene posledice.

Ergonomija pruža alate koji su potrebni kako ne bi bilo preteranih napora u bilo kojem delu tela pojedinca. Uzevši u obzir rastuće stope povreda i bolesti koje su direktno povezane sa dizajnom radnog mesta, dugoročno bi troškovi kompanije mogli da porastu.

Zbijeni kancelarijski radni odeljci jedan su od glavnih razloga koje u organizacijama uzrokuju visoke stope izostajanja sa posla i niski osećaj morala na radnom mestu. Dizajn radnog mesta trebao bi da cilja na to da zadovolji ljudske potrebe, umesto da tera ljude da se uklope u dizajn. Način na koji su stolice i kancelarijski stolovi složeni trebao bi da stvara prijateljsku atmosferu. To omogućuje radnicima da proizvedu najbolje rezultate, čuvajući svoje zdravlje.

Kancelarijska ergonomija obuhvata usvajanje dizajna koji odgovara vašem radnom mestu, vašim poslovnim dužnostima i vašoj poziciji. Ona se fokusira na postavljanje stolica, stolova, tastature, ekrana i telefona.

Na linku pročitajte više o prilagođavanju radnog mesta prema vašoj građi: https://www.delightoffice.hr/ergonomija-radnog-mjesta-nemojte-zaboraviti-da-nismo-svi-jednako-gradeni/

Proces pretvaranja vaših kancelarija u ergonomski prihvatljiv prostor obuhvata:

  • prepoznavanje fizičkih, fizioloških i psiholoških dužnosti
  • prepoznavanje fizičkih, fizioloških i psiholoških sposobnosti vaših radnika
  • prepoznavanje nesrazmera između zaduženja i sposobnosti radnika
  • treniranje i edukovanje radnika za optimalan rad u radnom prostoru

Istraživanje koje pomaže shvatiti fizičke, fiziološke i psihološke dužnosti određenog posla treba obuhvatiti holističku perspektivu. Trebalo bi se sastojati od:

  • postavljanja radnih odeljaka prema držanju radnika, vremenu koje je potrebno da se određena aktivnost završi, te kretanju i repeticijama koje su potrebne da se zadatak izvrši
  • okoline vašeg radnog mesta, uključujući tip radnog mesta, osvjetljenje, nivo buke, te vlagu i temperaturu
  • poslovnih alata koji se koriste za obavljanje posla, kao što su miš, tastatura,
  • printer i skener

Količina vremena koju provedemo u kancelariji odrediće koliko će tačno ergonomija uticati na našu dobrobit. Kancelarija u skladu sa ergonomskim standardima bi trebao odgovoriti na sledeća pitanja:

Jesu li vaši miš i tastatura dobro pozicionirani?

Možete li optimalno koristiti vaš Notepad?

Može li vaš ekran da se drugačije pozicionira, kako biste smanjili naprezanje očiju?

Postoje li mehanizmi za smanjenje buke u vašoj kancelariji?

Je li temperatura ispravno podešena?

Poštujete li preporučenu udaljenost od ekrana dok ste na radnom mestu, kao i preporučenu visinu za sedeće i stajaće radne postaje?

Pozitivno korišćenje ergonomije smatra se kritičnim u modernom kancelarijskom dizajnu. Najbolja radna mesta su napravljena za ljude i oko ljudi. Idealan kancelarijski dizajn izbegava zatvorene prostore i podstiče otvoren i dinamičan radni prostor. Uključivanje zaposlenih u planiranje dizajna kancelarija je takođe dobra ideja. Istraživanja pokazuju da su zaposleni koji su uključeni u proces dizajniranja sopstvenih radnih odeljaka u praksi predaniji poslu, ali i produktivniji.

Važnost ergonomije ne može da se prenaglasi. Organizacije koje koriste specijalizovane usluge imaju bolje razumevanje enterijera kancelarija i bolje mogućnosti za integracijom ergonomije u dizajn radnog mesta.

Ergonomski dizajnirano radno mesto učiniće jako puno što se tiče stvaranja pozitivne razlike u stavovima radnika, dok će istovremeno održavati atmosferu koja je pogodna za dostizanje organizacijskih ciljeva.

Izvor: https://workdesign.com/2012/08/ergonomics-and-workplace-design/

Autor: Jiji Thomas

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter