Nije tajna da boja može uticati na to kako se osećamo i percipiramo prostore. Primenom učinkovite upotrebe psihologije boja u dizajnu kancelarija možemo stvoriti prostore koji podstiču različite načine rada, smanjuju stres i zaposlenima omogućavaju da se osećaju kao kod kuće.

 

U nastavku donosimo najvažnije savete iz cele industrije za primenu boja u vašoj kancelariji.

Uključivanje učinkovite psihologije boja

Kako ističe Forbes, studije su pokazale da boje ne menjaju samo naša raspoloženja, već mogu uticati i na nivo produktivnosti. Odabir prave kombinacije boja za vaše radno mesto neophodno je za dizajniranje prostora koji podstiču najučinkovitije načine rada.

 

Pantoneova boja 2020. godine, Classic Blue, tradicionalno se doživljava kao opuštajuća boja, međutim korišćenje različitih temperatura plavog svetla zapravo može uticati na udobnost i energičnost zaposlenog. Nijanse zelene podstiču svežinu i pomažu u suzbijanju umora, dok se svetle, optimistične žute boje tradicionalno nalaze u kreativnim radnim prostorima zbog njihovog zapaženog inspirativnog učinka.

Prema K2spaceu ključ delotvornog dizajniranja jeste osiguravanje da dizajnerski timovi kancelarija razumeju kombinaciju i odnos između veličine, nameravane funkcije i kompozicionih elemenata određenog radnog prostora. Na primer, crvena boja podstiče učinak radnika, ali se ne sme koristiti na velikim otvorenim prostorima.

Neka bude jednobojna

Jedan od glavnih trendova dizajna koje ove godine očekujemo da vidimo u dizajnu kancelarija je porast monokromatskih paleta boja. Dezeen predviđa prelaz sa oštrog, skandinavskog modernog stila monokromatskog dizajna prema toplijoj, osetljivijoj dinamici koja se uklapa u radna mesta.

 

Primena tople palete sličnih nijansi delotvoran je alat za dizajn, posebno u manjim kancelarijama gde prekomerna boja može stvoriti osećaj neorganizovanosti. Cilj monokromatskog dizajna treba da bude stvaranje harmonične teme koja prostor povezuje sa čistim, kohezivnim izgledom.

 

Ako razmišljate o primeni jednobojnog stila u svom uredu, počnite sa biranjem osnovne boje koja predstavlja prostor na koji će se primeniti.

 

Definišite prostore kombinacijom boja

Kao što ArchDaily primećuje, zato što svaka boja izaziva različite osećaje, iskorišćavanje ovih različitih psiholoških uticaja može biti delotvoran način za „razbijanje“ radnog mesta u različite zone. Kako zaposleni provode sve manje vremena za svojim stolovima, a sve više vremena kretajući se po kancelariji, radni prostori koji udovoljavaju različitim načinima rada ključni su za produktivnost.

K2space preporučuje usvajanje strategije koja razdvaja ove zone uz pomoć boje. Područja namenjena kreativnoj saradnji i socijalizaciji mogla bi upotrebiti svetlije, živahnije boje kako bi podstaknula kreativnost, dok zone za tihi rad i fokus treba da imaju prigušeniju, opuštajuću paletu. Moderno radno mesto fleksibilan je i prilagodljiv prostor, pa tako paleta boja kancelarija to treba i da odražavaju.

Pročitajte više o monokromatskom dizajnu, odabiru nijansi za paletu boja vaše kancelarije i dizajniranju sa Pantoneovom bojom godine na Coalesse blogu.

Izvor: Coalesse.com

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter