Većina kompanija koristi svoje kancelarije na tradicionalan način, pa tako u gotovo svakoj kancelariji možemo pronaći, u manjoj ili većoj meri – predvidljive celine. Ali većina kompanija ne prepoznaje vrednost jednog skrivenog dela prostora, na koji ponekad otpada i preko 20% prostora koji skupo plaćaju!

neiskoristeni 1

Recepcija ili ulazni prostor mesto je gde dočekujete posetioce i šaljete prvu poruku o firmi. Mnoge firme nastoje da ovde, razumljivo, ostave što bolji utisak.

Konferencijski prostori sledeća su, i često poslednja stanica koju vidi svaki posetilac, ali već i u njima nalazimo neiskorišćenog potencijala, susrećući se sa dva ekstrema: ili su prevelike i nefleksibilne, pa ih zauzme mala skupina korisnika i tako blokira pristup ostalim kolegama, ili su pak premale – što na kraju rezultira istim posledicama…nedovoljno mesta za sastanke. Konferencijske sale bi trebale ponuditi dovoljno priključaka za struju, mrežu i prezentaciju, izvedeno na jednostavan i intuitivan način. To takođe često nije slučaj, pa nije retkost zateći prizor koleginice kako klečeći na podu traži utičnicu, lomeći nokat u pokušaju da podigne poklopac sa podne kutije.

Timski prostori sledeća su celina koju nalazimo u svakom kancelarijskom prostoru, gde radi po nekoliko zaposlenih, ili pak njih više desetina, zavisno o veličini kompanije. Oni su po pravilu dobro iskorišćeni, ali ostavljaju izazove vezane uz privatnost, koncentraciju, prekidanja, i slično.

Tradicionalno, takođe nalazimo i prostore za pojedinačni rad, po pravilu zatvorene prostore namenjene menadžmentu, ponekad i pojedinim službama (ljudski potencijali, financije i slično).

neiskoristeni 2

Gde leži skriveni potencijal?

Potencijal koji većina kompanija ne prepoznaje leži u preostalim međuprostorima, koji se nalaze između navedenih celina! Preko 20% iskoristive površine kancelarije otpada često na hodnike, prostore za kafu/osveženje, prostore ispred liftova, različite čekaonice ili prevelike recepcijske prostore, koje po pravilu koristi samo jedna osoba! Ti su prostori idealno mesto za kratke, neformalne sastanke u manjim grupama, kakvi su vrlo često i najkraći i najproduktivniji, samo tu činjenicu treba osvestiti. Setite se koliko ste puta i sami s kolegom uz kafu u 10 minuta rešili problem, i otišli sa osmehom, za razliku od dugih zamornih formalnih sastanaka. Stoga iskoristite potencijal neprepoznatog ‘kancelarijskog dragulja’: omogućite pristup bežičnoj mreži, nameštaj primeren kratkim sastancima i razne flipcharte i vizualna pomagala okačena o zid, i pratite koliko ih rado ljudi koriste. I koliko vam odjednom ‘nekako ne nedostaje’ konferencijska sala!

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter