Uklapanje direktnih iskustava u vaš model poslovanja ustaljena je praksa u industrijama kao što su maloprodaja ili ugostiteljstvo, gde su iskustva korisnika ili gostiju temeljni preduslovi uspeha. U jednom od najbrže rastućih trendova na listi kompanije Delight je i želja za iskustvom u svakodnevnim životima koja se pretače u novi pokret „prostora vođenih iskustvom“.

Trend podrazumeva niz karakteristika, koje se kreću oko potencijala „ljudskog aspekta“ optimizacije prostora, čiji je cilj dati prioritet iskustvu zaposlenih na poslu. Prostore vođene iskustvom karakterišu specijalizovana poboljšanja fokusirana na zaposlene, čiji je cilj razvijanje opšteg osećaja blagostanja, negovanje zadovoljstva, izgradnja zajednice i povećavanje motivacije za sve – od pripravnika do izvršnih direktora na vrhu.

Ova su svojstva obično bolje utelovljena samom atmosferom kompanije u odnosu na pripremljeni pristup.

Prostore vođene iskustvom karakterišu (uz ostale faktore) svojstva poput:

– pristup terapiji masažom i prostoru za konsultaciju s kiropraktičarom

– prostori za meditaciju

– akupunktura i ponuda holističkih lekova

– pristup prostorima za yogu i staze za hodanje/trčanje

– zidovi za penjanje

– espresso i koktel barovi

– prostori za igranje igrica

– korporativna sportska takmičenja i aktivni prostori (unutar i izvan kancelarije)

– bina za muzičke nastupe i pozorišne predstave

Prostori za socijalizaciju

Imajte na umu da zaposleni – pogotovo milenijalci – sve više gledaju na radno mesto kao sredstvo za društvenu aktivnost i obavezno uključite načine da društveno angažuju svoje zaposlene. Bili bi iznenađeni koliko rada može biti učinjeno dok se ljudi druže i njeguju međuljudske odnose što posledično utieče na bolje radne odnose i saradnju samih zaposlenih.

Delight predlaže da stvorite vašim zaposlenima prostor za opuštanje, poput uključivanja u radni prostor soba za odmor ili društvenih područja sa stolovima za stoni tenis ili neku drugu fizičku aktivnost. Osmislite područje u svojoj kancelariji za srećne sate i slavite prekretnice poput rođendana, venčanja i novih beba. Sposobnost izvršavanja nekih ličnih poslova dok su zaposleni još u kancelariji može produbiti njihovu usresređenost na rad.

Poslodavci koji ulažu zajedničke napore u osmišljavanje iskustva svojih zaposlenih unutar poslovnih prostora videli su direktan i pozitivan uticaj na njihov angažman, produktivnost i lojalnost. Znamo da promena može biti teška zato vam stručnjaci kompanije Delight mogu pružiti sveže ideje za uređenje vašeg poslovnog prostora i pomoći vam da prilagodite prostor za bolja iskustva zaposlenih.

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter