Koronavirus će promeniti način na koji čistimo, sterilizujemo i dezinfikujemo radno mesto.

Ovaj članak deo je Steelcase analize “Navigating what’s next: Post-COVID Workplace”

Pandemija COVID-19 menja nas na tako mnogo načina – jedan od najuočljivijih je naša definicija čistoće. Sredstva za dezinfekciju ruku, sapun za ruke i dezinfekcijske maramice – bilo je teško, ali ne i nemoguće pronaći u prodavnicama. Više se ne brinemo samo za prljavštinu koju možemo videti, nego se štitimo od visoko zaraznog virusa, kao i svih nevidljivih bakterija koje smo oduvek pokušavali da očistimo. To je fizička briga koja sa sobom nosi značajno mentalno i emocionalno opterećenje. Kako organizacije razmatraju na koje sve načine vratiti ljude u kancelarije, načini na koje je čišćeno, dezinfikovano i sterilizovano ne samo da moraju biti promenjeni, nego i transparentniji. Prvi korak je pojednostavljenje složenosti oko značenja čiste kancelarije.

Jedno dobro u zlu je da se otvara prostor za novi dijalog između proizvođača i menadžera objekata. Informacije o tome kako sigurno očistiti materijale, koji se koriste u različitim kategorijama nameštaja, uvek su sadržane u propratnim brošurama ili priručnicima. Te se detaljne informacije, sve dok ne zatrebaju, često olako tretiraju.

Steelcaseovi stručnjaci za površinske materijale predlažu da, baš kao što proveravamo etikete na odeći pre pranja, treba proveriti i smernice za čišćenje tkanina i površina na radnom mestu i koristiti metodu koja verovatno najmanje može uzrokovati štetu dok je još uvek učinkovita. Sada kada je u središtu pažnje kontrola infekcije, te informacije i dalje prate svaki proizvod, ali postaju i više prilagođene korisnicima te se ponovno koncentiše na obostrano korisne razgovore između stručnjaka za materijale i ljudi koji se brinu o radnim mestima oko sveta.

Kako se pojavljuju nova zdravstvena otkrića o transmisiji virusa, nastavićemo nadograđivati naše znanje o tome šta može sprečiti širenje virusa. Ali nakon više od jednog veka korišćenja internih laboratorija za strogo testiranje naših proizvoda, možemo podeliti svoje znanje i pomoći definisati neke najčešće korišćene (i zloupotrijebljene) pojmove.

Čišćenje

Uklanja mikrobe, prljavštinu i nečistoće s površina ili predmeta. Čistiti se može sapunom (ili deterdžentom) i vodom da se fizički uklone klice s površine. Ovaj postupak nužno ne ubija sve klice, ali se smanjuje njihov broj i rizik od širenja infekcije.

Sterilizacija

Prema javnozdravstvenim standardima i zahtevima, sterilizacija smanjuje broj klica na površinama ili predmetima na sigurnu meru. Ovaj postupak deluje ili čišćenjem ili dezinfekcijom površina ili predmeta, kako bi se umanjio rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija

Odnosi se na korišćenje hemikalija za uklanjanje mikroba na površini. Ovaj postupak nužno ne podrazumeva čišćenje prljavih površina i uklanjanje klica, ali se rizik od širenja infekcije može dodatno smanjiti prvobitnim čišćenjem, a potom uklanjanjem mikroba na površinama.

Veliki raspon opcija

Osim razmatranja kako očistiti postojeće proizvode, organizacije razmatraju i vrste materijala koje bi trebalo da dodaju u budućnosti. Dobra vest je da se kancelarije ne ograničavaju na samo nekoliko opcija koje se mogu činiti vrlo “bolničke”, samo zbog toga što ih treba očistiti i dezinfikovati sredstvima koja sadrže izbeljivač.

Postoji briga kupaca i dizajnera da će se za pružanje većeg raspona materijala koji se može očistiti dezinficijensom, otići previše u krajnost i da će se okruženja menjati i poprimati osećaj sterilnog,” kaže Kari Miller, Direktorka Steelcaseovog odeljka za površinske materijale. “Ali to ne mora biti slučaj. Već sada postoji širok raspon opcija iz Steelcasea, Designtexa i drugih partnera – stotine opcija i tekstila, tvrdih i mekih površina i drugih materijala koji će moći da budu čišćeni i dezinfikovani bez uticaja na površine.”

Dok su materijali oduvek bili strogo testirani na čišćenje, i dalje nisu uvek bili testirani na dezinfekciju. Koronavirus je ubrzao testiranja načina na koje materijali i proizvodi reaguju na dezinfekcijska rešenja. Laboratorijski test u Steelcaseu je već pokrenut, tako da stručnjaci za materijale mogu naučiti i podeliti više informacija o tome šta je kompatibilno, a šta nije.

Trenutno postoji uzbudljiv osećaj hitnosti oko nauke o materijalima, kao i rada na mogućim rešenjima za dezinfekciju i čišćenje”, kaže Melissa Hart, Steelcaseova direktorka za površinske materijale. “Radimo s Designtexom i našom partnerskom mrežom na praćenju, pregledu i proceni rešenja i njihovog uticaja na naš asortiman materijala. Zalažemo se za deljenje onoga što naučimo što je brže moguće.”

Ovde pronađite odmah dostupne resurse o čišćenju i dezinfekciji Steelcase proizvoda ta najčešće postavljena pitanja.

Izvor: Steelcase.com

 

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter