Brojna naučna istraživanja dokazala su pozitivne efekte zelenila na radnom mestu. U ovom članku Delight vam donosi sedam pogodnosti držanja biljaka u kancelariji za zaposlene, kao i njihove poslodavce.

Ljudi imaju urođenu želju da budu povezani sa prirodom, što naučnici nazivaju „biofilijom“. Nažalost, prostori u kojima provodimo većinu dana – naša radna mesta – često su lišeni prirodne veze sa okruženjem.

Istraživanja su pokazala da čak i malo zelenila, poput sobnih biljaka, može imati pozitivan efekat na zaposlene i čitavu organizaciju. Isto važi i za radnike koji rade od kuće ili na drugim lokacijama. Donosimo sedam razloga zašto bi trebalo uložiti u biljke kojima ćete ukrasiti vaš radni sto ili čitavo radno mesto:

 1. Pomažu smanjenju stresa

  Zagovornici psihologije boja tvrde da zelena ima opuštajući i umirujući efekat i da ukrašavanje kancelarijskih prostora ovom bojom potencijalno može da ima sličan efekat kao i uklapanje biljaka u vaše radno okruženje. Zelene elemente možete uneti u svoj kancelarijski prostor i kroz upotrebu biofilno inspirisanih Interface podnih obloga, koje ujedno sadrže ugljenično-neutralne materijale. Više informacija dostupno je u ponudi Delight-a.

 2. Pridonose povećanju produktivnosti

  Prema rezultatima istraživanja koje je 2014. godine sproveo Univerzitet u Ekseteru, produktivnost zaposlenih povećava se za 15 odsto, nakon što radna okruženja u kojima nije bilo zelenila ispunimo biljkama. Dodavanje samo jedne biljke po kvadratnom metru poboljšalo je memoriju zaposlenih i pomoglo im da postignu bolje rezultate na nekim osnovnim testovima, rekao je jedan od istraživača, dr Kris Knajt.

  „Tokom istraživanja bilo je važno da svako može da vidi biljku sa svog stola“, rekao je Knajt za časopis The Guardian. „Ako radite u okruženju u kojem postoji nešto što će vas psihološki angažovati, bićete srećniji i radićete bolje“.

 3. Pomažu smanjenju stope bolovanja i odsustva zaposlenih

  Kod radnika u čija su okruženja uklopljeni prirodni elementi zabeležen je 15 odsto bolji rezultat u kategoriji dobrobiti, kao i šest odsto veća stopa produktivnosti – u odnosu na zaposlene čije kancelarije nisu uključivali takve elemente.

  Neki stručnjaci tvrde da se dodavanjem biljaka u radno okruženje može smanjiti rizik od sindroma „bolesne zgrade“, iako je teško doći do dokaza koji podupiru takve tvrdnje.

  Manje istraživanje jednog norveškog univerziteta iz 1990-ih pokazalo je da je uklapanje biljaka u kancelarije povezano sa 25 odsto manjom stopom simptoma lošeg zdravlja, poput umora, problema sa koncentracijom, suve kože i iritacije nosa i očiju.

 4. Čine radna mesta privlačnijim u očima novih kandidata za posao

  U kontekstu globalnih radnih okruženja, čak jedan od pet zaposlenih nema prirodnih elemenata unutar svog radnog prostora, a alarmantno je da gotovo 50 odsto radnika nema prirodno svetlo. Ipak, jedna trećina nas tvrdi da dizajn radnog mesta utiče na odluku da se pridružimo određenoj kompaniji. Između ove dve teorije postoji dubok jaz i tek su se nedavno pojavile naznake da bi dizajn mogao biti posmatran kao ključni faktor pri odabiru radnog mesta.“

 5. Čist vazduh

  Dok ljudima treba kiseonik da bi preživeli, biljke apsorbuju gas koji nam ne treba – ugljen- dioksid – i kombinuju ga sa vodom i svetlom kako bi proizvele energiju u procesu koji se zove fotosinteza.

  Naučnici NASA-e su 1980-ih otkrili da su biljke sposobne da uklone hemikalije poput benzena, trikloretilena i formaldehida iz vazduha, čime on postaje čišći za nas koji ga udišemo.

  Novija istraživanja pod rukovodstvom dr Frasera Torpija, direktora Odseka za istraživanje biljaka i kvaliteta spoljnog okruženja Tehnološkog Univerziteta u Sidneju, otkrila su da biljke mogu da smanje nivo ugljen-dioksida za oko 10 odsto u klimatizovanim kancelarijama i za oko 25 odsto u zgradama bez klimatizacije.

  „Otkrili smo da će palme uništiti sva druga jedinjenja kako bi došle do ugljen-dioksida“, rekao je Torpi. „A kada govorimo o isparljivim organskim česticama priča je ista“. Biljka srednje veličine (bilo šta više od 20 cm) će u prostoriji značajno smanjiti količine tih hemikalija“.

 6. Pridonose smanjenju nivoa buke

  Upijajući zvukove (a ne izolovajući od buke), biljke pomažu smanjenju nepovoljnih efekata pozadinske buke u kancelariji. Prema istraživanju, koje je 1995. godine sproveo londonski Univerzitet South Bank, postavljanje većih posuda za biljke na više mesta i u uglovima sobe, doneće vam puno koristi.

 7. Mogu da podstaknu kreativnost

  U izveštaju „Human Spaces“ iz 2015. godine takođe je utvrđeno da su zaposleni čije kancelarije uključuju prirodne elemente 15 odsto kreativniji od onih čije kancelarije nisu imale takve elemente.

  Prema teoriji obnove pažnje, gledanje u prirodu – pa čak i samo u slike prirode – može prebaciti mozak u drugačiji način rada i učiniti zaposlene opuštenijima i koncentrisanijima. Delight vam nudi širok raspon rešenja za unos elemenata prirode u vaš radni prostor.

7 prednosti drzanja biljaka u Kancelariji

Koje su biljke najbolje za kancelarijsko okruženje?

Neće sve biljke preživeti u vašoj kancelariji – morate razmotriti ograničenja kao što su dostupnost dnevne svetlosti, zalivanje itd. Sa sigurnošću možete računati da će vam uspeti sukulente (u koje spadaju aloja vera i kaktusi), fikusi i spatifilumi.

Izvor: https://www.ciphr.com/advice/plants-in-the-office/

Autor: Barry Chignell

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter