Mere identifikuju posebne elemente koji osiguravaju da prostori poboljšavaju dobrobit ljudi.

Merriam-Webster dobrobit definiše kao „stanje sreće, zdravlja ili napretka“. Kako se više ne smatraju malim poslovnim problemom, nove organizacije utvrđuju merljive načine kako verodostojno osigurati da radno mesto poboljšava dobrobit ljudi. I, kako se područje istraživanja širi kako bi pokazalo povezanost između dobrobiti, angažmana i donje granice, tvrtke su željne da ostvare poboljšanja od takvih angažmana.

Zašto dobrobit?

Istraživači iz Steelcase-a proučavaju dobrobit decenijama i postoji mnogo razloga zašto. Prostori koji poboljšavaju kako se ljudi podsećaju, razmišljaju i kreću, pomažu da se privuku i zadrže zaposlene, pomažu organizacijama da deluju poput dobrih građana zajednice i pokazalo se da poboljšavaju uspešnost i zdravstvene ishode.

“Kad razmišljate o svim stvarima koje se događaju izvan posla, na radnom mestu treba da se osećamo mentalno, fizički i emocionalno podržani”, kaže Dustin Heiler, Steelcase global sustainability consultant.

Nedavno su dva Steelcase-ova prostora dobila priznanje za ispunjavanje standarda dobrobiti. Ovi se standardi dodaju globalnim merilima za dobrobit. Oni doprinose području istraživanja od kojeg koristi mogu imati i drugi.

GLOBALNI STANDARDI

Steelcaseov WorkLife centar u Šangaju službeno otvoren 01.17.2019.

Novi Steelcase WorkLife centar u Šangaju dobio je LEED Gold i WELL Silver certifikate. LEED postoji od kasnih 1990-ih i poznat je po merenju energetskih i okolnih uticaja zgrada. WELL je puno noviji – pokrenut 2014. godine, a to je sastav certifikacije zasnovan na uspešnosti koji se koncentriše isključivo na zdravlje stanovnika kroz više od 100 strategija utemeljenih na istraživanju. Do danas je WELL usvojen za više od 500 miliona kvadratnih metara u 58 zemalja.

“WELL pokreće drugi talas održivosti, onaj koji provlači održivost kroz srž ljudskog zdravlja za razliku od planetarnog zdravlja”, kaže predsednica Rachel Gutter, International WELL Buidling Institute (IWBI). “Kroz put prema usvajanju celog portfelja i usmeravanju karakteristika WELL standarda sa UNSDG-om (United Nations Sustainable Development Goals), WELL nudi jasno definisane zahteve za ispunjavanje zdravstvenih namera i dobrobiti, što preduzećima može pokazati da ispunjavaju socijalne, upravljačke i okolne metrike koje su sami definisali ili mogu koristiti WELL za definisanje metrika koje žele pratiti i postići.“

Fitwel, kojim upravlja Center for Active Design, kreiran je istraživanjem koje su proveli U.S. Center for Disease Control and Prevention, i General Services Administration. Ovaj sastav certifikovanja pokrenut je 2017. Godine. Fitwel meri prostore koristeći neobavezne bodove i podstiče najuticajnije, zdravstveno-utemeljene kriterijume. Novi IT prostor Steelcase-a, koji zauzima čitav četvrti sprat Global Business Center-a u Gran Rapidsu, Michigan je nedavno dobio Fitwel certifikat.

“Za neke, postizanje Fitwelove ocene način je za pokazivanje i proslavu svih zdravih uticaja zgrade ili zajednice koji se već omogućavaju za svoje stanovnike”, kaže Zachary Flora, Viši saradnik, Center for Active Design. “U drugim slučajevima to je način da se prikažu promene koje su napravljene sa svrhom poboljšanja zdravstvenih uticaja u prostoru. Steelcase je rani usvajač Fitwela koji uspešno sprovodi Fitwelove strategije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti, utemeljene na dokazima.

UČINAK IZ STVARNOG SVETA

Novi IT prostor stvoren za podršku agilnim načinima rada - ljudima koji prelaze sa jedne vrste posla na drugu.

Novi IT prostor stvoren za podršku agilnim načinima rada – ljudima koji prelaze sa jedne vrste posla na drugu.

 

Fitwellovi standardi uzimaju u obzir širok raspon faktora koji uzimaju u obzir dobrobit zaposlenih. Nekoliko primera iz IT prostora:

 • Lekoviti vrt ili terapijski pejzaž unutra ili napolju
 • Privatna tiha soba
 • Dostupne aktivne radne stanice
 • Raznovrsni položaji koji pomažu u podsticanju kretanja i fleksibilnosti u prostoru
 • Pogled ka spolja većine radnih prostora
 • Prirodno dnevno svetlo čak i u konferencijskim sobama
 • Odmorite se u prostorima za vreme ručka

IT kafić namerno je dizajniran za unaptređenje neformalne saradnje i davanje mesta ljudima kako bi mogli predahnuti ili prezalogajiti.

 

Važne su i druge pogodnosti u kampusu, poput stanice za punjenje vode, teretane i pešačke staze oko kampusa.

Centar Steelcase Worklife u Šangaju sadržava niz karakteristika koje su doprineli certifikovanju WELL-om, kao što su;

 • Akustične ploče u prostorijama za sastanke i kanali HVAC sastava za smanjenje buke.
 • Sastav za kontrolu dnevnog svetla radi sa senzorima kako bi se povećala energetska učinkovitost od 76% osvetljenja
 • WorkCafe i prostor za hranu i piće nude samo hranu i piće sa niskim udelom šećera za unapređenje zdrave prehrane
 • Sastav praćenja kvalitete vazduha javno prikazuje indeks kvalitete vazduha u zatvorenom
 • Plafonski sistem filtriranja vazduha smanjuje štetne čestice u vazduhu

“Blagostanje je deo onoga o čemu svakodnevno razmišljamo. Imati certifikat znači provoditi ono o čemu pričamo u praksi” kaže Heiler. On kaže da uvek ima prostora za napredak. Dobrobit nije destinacija, nego putovanje.

 

Da biste saznali kako će dobrobit uticati na dizajn radnog mesta, pročitajte “Dobrobit: Srž dizajnerskih implikacija u 2020.

Izvor: Steelcase.com