Steelcase i MIT proučavaju širenje kapljica i aerosolnih patogena na radnom mestu. Photo: iStock

Steelcase je odabrao stručnjaka za protok dišnih kapljica kako bih uspešno utvrdio kako dizajn radnog mesta može pomoći ublažavanju prenosa bolesti.

Proizvođač kancelarijskog nameštaja sa sedištem u Grand Rapidsu, prošlog je meseca angažirao profesoricu Lydiju Bourouibau, direktorku Odeljka za fluidnu dinamiku prenosa bolesti, MIT, za pokretanje nove studije. Bourouiba, matematičarka i naučnica, specijalizovana je za dinamiku tečnosti i razumevanje svojstava turbulentnih plinskih oblaka koji nastaju pri ljudskom izdisanju, kašljanju ili kijanju, te kako to širi respiratorne patogene.


Cilj istraživanja je razumeti kako se ti patogeni šire u tipičnim kancelarijskim rasporedima i razviti dizajnerske strategije za ublažavanje širenja koronavirusa i drugih bolesti na poslu.

Steelcase će sarađivati sa Bourouibom na sprovođenju kombinovanog laboratorijskog ispitivanja i modeliranja konfiguracija nameštaja i materijala kako bi se utvrdile najbolje kombinacije za smanjenje širenja respiratornih bolesti.

Rad će se odvijati u serijama od tri faze, a sa uvidima u prvu fazu će odmah imati koristi i organizacije – pružajući najbolje prakse za pomoć u preoblikovanju ili rekonfigurisanju postojećih radnih mesta. U drugoj i trećoj fazi, timovi će se fokusirati na napredne ublažavajuće strategije koje podupiru zdravstvena istraživanja, matematički algoritmi i modeliranje radi boljeg dizajna radnih mesta.

Allan Smith, potpredsednik globalnog marketinga Steelcasea, rekao je nakon pandemije u martu kako je Steelcase uputio svoj analitički tim da prikupi podatke s 8,000 različitih potrošačkih lokacija koje su instalirane tokom prošle godine, kako bi ustanovili najčešće kancelarijske konfiguracije koje će ukazati na srž problema.

Istraživanje je pokazalo:

77% pojedinačnih radnih prostora ne omogućavaju distancu od 2 metra i više između zaposlenih, kako je preporučeno u CDC smernicama. 51% radnih prostora ima jedan ili nema elemenata za podelu prostora spreda, straga ili sa strane pojedine radne stanice. U kombinaciji, 98% mesta u kancelariji biće opasno. To znači da ove postavke nemaju 2 metra udaljenosti između najbližeg zaposlenog ili deljenih prostora koji je visok barem 130 cm. Znajući da je potrebno minimalno 2 metra razmaka, Steelcase je odlučio razgovarati sa stručnjakom kako bi bolje razumeo kako se kapljice kreću u prostoru.

Kao dugogodišnji sponzor TED konferencije, Steelcase je bio upoznat sa radom Bourouibe zbog razgovora na TEDMED-u 2018. godine na temu širenja izdisaja unutar kancelarija.

Smith ju je kontaktirao i podelio Steelcaseova saznanja o kancelarijskom rasporedu i riziku, primetivši da, dok je u zdravstvenim ustanovama, gde se protok vazduha izmenjuje osam puta u sat vremena, i u avionima, gde se izmenjuje 20 puta u sat vremena, tipično grejanje, sistem za ventilaciju i klimatizaciju (HVAC) u kancelariji izmenjuje vazduh samo četiri do pet puta u satu, čineći time kancelarije rizičnijima za razmnožavanje bolesti od mesta koje Bourouiba obično proučava.

Pristala je da napravi studiju u interesu javnog zdravlja.

Naša je misija da primenimo naša zdravstvena otkrića kako bismo pozitivno uticali na javno zdravlje”, rekla je Bourouiba. “Prilika za rad sa Steelcaseom, vodećim svetskim liderom u rešenjima za radna mesta, uzbudljiva je jer nam omogućava da pojačamo svoj rad na ublažavanju širenja bolesti u većem obimu i maksimiziramo broj sigurnih radnih mesta širom sveta.”

Smith je rekao da će se studija odvijati u MIT-ovoj laboratoriji u Cambridgeu, Massachusetts, koristeći nameštaj koji su osigurali i nacrti dizajnirani od strane Steelcasea.

Izučavaće uobičajeni kancelarijski raspored u tipičnom HVAC okruženju”, rekao je Smith. “Imaćemo ljudski subjekt koji će kijati ili kašljati ili govoriti. I tada takođe imamo mogućnost stvaranja sintetičkog kijanja ili kašljanja, tada zapravo možemo izmeriti te kapljice sa kamerom.”

Očekuje se da će studija trajati oko godinu dana u sve tri faze, a partneri se nadaju da će u naredna tri meseca objaviti svoja početna otkrića iz prve faze.

Smith je rekao da će rezultati pomoći Steelcase da donese odluke utemeljene na podacima o tome kako timove vratiti na posao, kako bi podstakli bolje inovacije od onoga što se može dogoditi kod kuće, koristeći nove proizvode i nove tehnologije za povećanje sigurnosti.

Zdravstveno utemeljen pristup trenutno je od kritične važnosti, pogotovo kada govorimo o ljudskom životu i ljudima koji se mogu razboleti. Zaista želimo da se pouzdamo u nauku i podatke, a ne u ljudsku intuiciju,” rekao je Smith.

 

 

Druga stvar je da se pravilo za 2 metra udaljenosti temelji na epidemiološkoj studiji iz 1930-ih. Ne kažem da nije u redu, ali postoji mogućnost da se taj broj ažurira ili potvrdi. Čovek ima dovoljno snage u plućima da kihne više od 7 metara, ali iz (Bourouiba) istraživanja, shvatila je da se često kijanje ili kašalj ili čak ljudski govor mogu aerosolizirati u sitne plinovite čestice koje mogu putovati dalje od 7 metara. Čitamo sve više i više o tim aerosolnim česticama, a upravo sada postaju mainstream u medijima. To je nešto na čemu je radila više od tri godine.”

Dodao je da klijenti Steelcasea tragaju za rešenjima nakon COVID-19.

Bilo da su (naši klijenti) kancelarije ili K-12 škole ili više obrazovanje oni pokušavaju da razumeju šta mogu učiniti kako bi ograničili širenje bolesti. Neki od najvećih zahteva koje dobijamo od kupaca su stvari poput dodavanja novih i viših ekrana, želja za reorganizacijom i reorijentacijom radnih stanica, i jedno veliko područje interesa je ulaganje u arhitektonske enklave za jednu osobu, kao samostalne tako i povezane zgrade,” kaže Smith.

Takođe, dobijamo puno zahteva za izmenu HVAC sastava i dodavanje neke vrste tehnologije za ubijanje patogena. I onda, još jedna cool stvar na kojoj radimo je niz tekstila i površinskih materijala koji se mogu očistiti ili razređenim izbjeljivačem ili, u nekim slučajevima, samo izbeljivačem, gde možemo izliti izbeljivač ravno na površinu bez kasnijih promena na boji ili teksturi površine.”

Druga faza studije koncentrisaće se na testiranje specifičnih koncepata nameštaja. U trećoj fazi, istraživači će razviti matematički model kojim Steelcase može unositi podatke “predviđanje protoka vazduha i prenos patogena” za određeni proizvod, tako da svaki novi komad nameštaja van klasične linije proizvoda neće morati da bude pojedinačno testiran.

Smith je rekao da predviđanje rezultata studije neće samo podstaći Steelcase na razvoj mnogo vlastitih proizvoda u odgovoru na problem, poput namještaja, arhitektonskih, tehnoloških i tekstilnih rešenja, već će kompanija takođe moći da uđe u partnerstvo sa drugim tehnološkim kompanijama u područjima HVAC ili tehnologije čišćenja vazduha.

Steelcaseova misija je da se naprave značajne promene u svakodnevnom radnom životu ljudi”. Koji bi još dublji uticaj mogao imati nego pomoći njihovom ljudskom zdravlju? Stvarno smo uzbuđeni zbog toga” rekao je.

Autor: Rachel Watson

Izvor: grbj.com

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter