Trend „druge prirode“ označava trend „biljnog i biofilnog dizajna“ koji dostiže svoj vrhunac, tačku u kojoj se „modernost“ trenda nadilazi i gde ovakav pristup postaje trajno ugraviran u dizajnersku filozofiju kulture, čime se polako prihvata kao norma. Biofilni dizajn, zajedno s biljkama koje su deo ove filozofije, pretvorio se u standardnu praksu koja će se prenositi generacijama kao nužnost utemeljena na dizajnerskim konceptima kao što su prozori ili stepeništa u dizajnu zgrada.

Da ga šira zajednica nije toliko prihvatila i utemeljila unutar kolektivne kulturalne svesti, biofilni dizajn ne bi doživljavao uspehe kakve doživljava danas. Svi objekti, od poslovnih zgrada i hotela do šoping centara, uključili su „zelene zidove“, biljke, drveće ili cveće u svoje spoljašnje ili unutrašnje okruženje.

Uključivanje ovog trenda na spisak za 2019. označava više od puke izjave o temeljnoj moći biljaka. To je takođe dokaz da se arihtektonski i interijerni okviri, povezani s dizajnom, nastavljaju svoj razvoj na nov i fantastičan načine. Ovo je ohrabrujuća situacija za one koji rade u poslovnim zgradama. Dizajn budućnosti napokon uzima u obzir potrebe onih koji rade unutar četiri zida poslovne zgrade.

Trend koji preferira „zeleni“ dizajn interijera evoluirao je iz puke modne izjave u gotovu nužnost u ekonomiji dizajna. Interaktivni uvod u biofilni dizajn ima će priliku da vam predstaviti globalni stručnjak na području održive arhitekture i dizajna interijera, Oliver Heath. Saradnja kompanije Interface i Delight Office Solution Hrvatska najavljuje vam dolazak globalnog stručnjaka na području održive arhitekture i dizajna interijera, o čemu više informacija donosimo uskoro.

Ali šta je biofilni dizajn? On u svojoj srži koristi prirodu kao arhitektonski okvir, putem kojeg kombinuje prirodne uzorke i oblike s izgrađenom, veštačkom okolinom. To se radi pomoću posebne teksture, uzoraka, prirodnog osvetljenja i biljaka.

Karakteristike trenda „druge prirode“:

– posedovanje WELL sertifikata

– posedovanje Fitwel sertifikata

– posedovanje LEED sertifikata

– živi, zeleni zidovi

– biljke

– prirodni materijali – korišćenje drveta i kamenja za stvaranje uzoraka nalik onima u prirodi

– prirodno osvetljenje

– toplina, udobnost i visoko-kvalitetan ventilacioni sistem

– vizualne povezanost s prirodom

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter