Ovaj članak deo je Steelcase 360 serije analiza rada na daljinu.

Osobe koje rade na daljinu treba da ulože više truda samo da bi videli, čuli i da bi ih čuli.“

Gale Moutrey, potpredsednik, Brand Experience i unapređenje poslovanja, Steelcase

socialdistance

Pitajte bilo koga ko radi na daljinu i rećiće vam da je teško. Timski rad je dovoljno zahtevan čak i kada sedite u istoj prostoriji „rame uz rame“ pored kolega gde možete da vidite, čujete i razumete šta se događa. Međutim, kada radite na daljinu pojavljuju se novi problemi:

  • Razgovori telefonom mogu biti nerazumljiviji jer ljudi govore u glas;

  • Ne možete videti tablu ako ste osoba koja nije u kancelariji;
  • Telefonska ili internet veza je nestabilna, što dovodi do čestih smetnji prilikom razgovora ili gore do apsolutnih prekida veze;
  • Kada prokomentarišete nešto tokom razgovora svi zaćute – „Da li su oni zaboravili da sam tu ili prevrću očima“?

Da li vam ovo zvuči poznato?

coffeshops

Ovu pojavu stručnjaci nazivaju „nesrazmerna prisutnost“. U suštini ovaj pojam objašnjava da osobe koje nisu fizički prisutne u prostoriji sa timom su na gubitku. Osim što ne prisustvuju sastancima, propuštaju i među razgovore pre i posle sastanka.

Osobe koje rade na daljinu treba da ulože više truda samo da bi videli, čuli i da bi ih čuli“, kaže Gale Moutrey, potpredsednik, Brand Experience i unapređenje poslovanja, Steelcase. „Sarađivati uživo je gotovo uvek bolje, međutim ponekad je nemoguće – bilo da je zbog mesta stanovanja, potrebe da radite od kuće ili zbog nemogućnosti da putujete. Sve više uspevamo da uskladimo tehnologiju i dizajn prostora tako da oponašaju osećaj rada „lice u lice“.

easelroom

Steelcase tim stručnjaka bavi se istraživanjem raspodele timskog rada još od početka 2000. godina u skladu sa sve većom potrebom kompanija da šire svoje timove na internacionalnom nivou, kako bi ubrzali inovaciju. Otkrili su da povezivanje osoba iz različitih kulturnih miljea dovodi do raznovsnosti u načinu razmišljanja i do kvalitetnijih ideja. Takođe, primetili su da je nesrazmerna prisutnost više od samo smetnje. Nije neubičajeno da se zaposleni postaju frustrirani i da se osećaju fizički, kognitivno i emotivno napeti. „Ako organizacije žele da im timovi koji rade na daljinu budu efikasni i razvijaju inovacije, moraće da poboljšaju iskustvo rada kako bi zaposleni ostali uključeni i produktivni,“ kaže Moutrey.

Pogledajte galeriju prostornih postava koje pomažu pri smanjenju osećaja udaljenost kao prepreku između timova.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/breaking-distance-barrier/

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter