Zajednički prostori su još 2018. oborili sve rekorde u trendovima, pa je dobro pitanje zašto ih Delight navodi i na listi trendova za 2019. godinu. Evo zašto – način na koji se ovi prostori razvijaju, i koji će se nastaviti razvijati u budućnosti, se znatno promenio. Tradicionalni zajednički prostori, populariziovani od strane tehnoloških startupova, dovode više kompanija pod jedan krov. Različiti subjekti deluju odvojeno i često nemaju nikakvog međusobnog dodira. Suprotno tome, u novim zajedničkim prostorima zidovi odlaze u istoriju, što će omogućiti kompanijama da dele prostor, resurse, a ponekad i talente.

Temeljna načela dizajna svode se na maksimalan podsticaj na sradnju, kreativnost, fleksibilnost i pokretanje inovativnih ideja. Otvoreni kancelarijski prostori često se mogu pohvaliti istim tendencijama u području dizajna koje inače povezujemo sa ogromnim korporacijama u Silicijumskoj dolini. Ideja „tehnološkog inkubatora” zaživela je upravo u takvom okruženju.

Ako stavimo na stranu nove ideje i neprestanu interakciju, sve karakteristike zajedničkog prostora bez granica dizajnirane su tako da privuku pripadnike generacije Y. Zajednički prostori razvili su se izvan granica tehnološkog sektora, pa se sada integrišu u kompanije svih oblika i veličina. Ovo je posebno tačno za kompanije koje cene prednosti zajedničkih prostora. Takvi prostori nude inovativne mogućnosti, povećanje kreativnosti, maksimalno korišćenje resursa, saradnju i fleksibilnost. Drugim rečima, zajednički prostori predstavljaju ekonomiju deljenja u njenom najreprezentativnijem obliku. U nastavku Delight vam donosi karakteristike zajedničkih prostora i najnovija kolaborativna rešenja kompanije Steelcase i Microsoft.

Karakteristike zajedničkih prostora uključuju:

 1. kancelarije otvorenog plana
 2. dinamične, višenamenske prostore za sastanke
 3. prostore sa bezbeđenim tehnološkim resursima
 4. nekonvencionalne, kreativne prostore
 5. puno stakla
 6. biljke i zelenilo
 7. prenosne zidne pregrade
 8. lagan, pokretan nameštaj
 9. puno prostora na radom stolu (bez odeljaka)
 10. udobne kaučeve i stolice
 11. kafić

Delight vam predstavlja Steelcase Flex kolekciju. Steelcase Flex kolekcija osnažuje timove da stvaraju prostore koji se mogu preurediti na zahtev zaposlenih, stvarajući okruženja za timove i pojedince od kojih se očekuju najbolji rezultati rada. Steelcase Flex stvara dinamične timske četvrti unutar otvorenih kancelarija, omogućava fleksibilnost i kontrolu zaposlenih kako bi prilagodili svoj prostor i zadovoljili svoje brzo menjajuće aktivnosti. Podstiču timove da ponovno konfigurišu svoj prostor kako bi zadovoljili potrebe svojih promenjivih timskih aktivnosti, što olakšava prelazak s brainstorminga na radionicu. Dizajnirana s međusobnom povezanošću i pametnim detaljima, cela zbirka deluje zajedno i omogućuje timovima da ponovno konfigurišu svoj prostor u samo nekoliko minuta. Proizvodi Flex kolekcije bit će dostupni u ponudi kompanije Delight početkom leta 2019.

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg

For a better day @ work!
Prijavite se na
Delightful News
i
saznajte najnovije kancelarijske
trendove i rešenja

Newsletter